Green Flag Trails turistaút auditor képzés

Élmény: Beszámoló/Galéria
Kapsali, Kythera, GR

Kythéra szigete látta vendégül a nemzetközi Green Flag Trails képzést

A görögországi Kythéra szigete a nemzetközi Green Flag Trails első auditált európai desztinációja, amely e nemzetközi turistaút minősítési rendszert alkalmazza. A World Trails Network védjegye az útvonalak fenntarthatóságának és népszerűsítésének érdekében került világszerte bevezetésre.

Október 4 és 11 között, görög, portugál, francia, spanyol, olasz, magyar, orosz, örmény, grúz, libanoni, jordániai, palesztin és kenyai természetjáró szakértők gyűltek össze a görögországi Kythéra szigetén, hogy részt vegyenek a Green Flag Trails első európai kurzusán, amelyet turistaút minősítő szakembereknek tartanak. A képzés házigazdája a World Trails Network, a Kythérai Kulturális és Fejlesztési Alapítvány közreműködésével. A kurzus alkalmával auditálásra került a Kythera Trails, Kythéra hivatalos gyalogtúra hálózata, és elnyerte a Green Flag Trails minősítést.

A Green Flag Trails tanúsítvány tartalmazza az útvonalak pontos adatait, illetve tanusítja azok környezetvédelmi felelősségvállalását és fenntartható gazdálkodását. A fókuszban a fenntarthatóság és a természetjárás, a gyalogos turizmus iránti elkötelezettség áll, illetve bátorítani szeretné az ökoturizmust. A Green Flag minősítő rendszert Dr. Leon Hugo professzor 15 éven át fejlesztette, tudományos alapokon. A rendszert eddig 6 különböző országban tesztelték és vezették be, közöttük Nepálban, Dél-Afrikában és Peruban.

„Az útvonalak a globális kalandturisztikai ágazat integráns részei, a világ városi népessége nagy részének alapvető hozzáférést jelent a természethez és a rekreációhoz” mondta Galeo Saintz, a Word Trails Network alapító elnöke.

A Green Flag Trails az útvonalak fenntartóit segíti kínálatuk fejlesztésében, és biztosítja a természetjáró infrastruktúra időben és megfelelő módon történő karbantartását. A megjelenített információk pontosságának ellenőrzésével, a rendszer a természetjárók és gyalogtúrázók számára lehetővé teszi az elvárásaiknak és képességeiknek legmegfelelőbb útvonalak megismerését. A természetjáró útvonalak képviselői világszerte kiállnak a hitelesség fejlesztése mellett, olyan rendszerek bevezetésével, amelyek bátorítják a környezeti felelősségvállalást, az útvonalak adatainak és marketingjének pontos és megbízható minősítését.

A World Trails Network által vendégül látott, magas szintű nemzetközi szeminárium a Kythérai Kulturális és Fejlesztési Alapítvány közreműködésével és a Görög Túraútvonalak (Paths of Greece) támogatásával egy minősített Hikers Friendly („Természetjáró-barát”) szállodában került megrendezésre, a görög Kythéra szigetén.

„Nagyon várjuk ezt az innovatív tanfolyamot, amely első ízben kerül megrendezésre Európában” – mondta George Kasimatis, a Kythérai Kulturális és Fejlesztési Alapítvány (KIPA) elnöke – „Turistaútjaink innovatív idegenforgalmi fejlesztésünk előnyeit hordozzák, melyben kezdettől fogva olyan partnerekkel működünk együtt, mint a Mediterrán Ember- és Természettudományi Intézet (MedINA), Kythéra és Antikythéra Önkormányzata, valamint a Paths of Greece.”

„Meggyőződésünk, hogy mindez igencsak felértékeli Kythéra számos túraútvonalát, és örömmel várjuk szigetünkön a nemzetközi természetjáró szakembereket.” – mondta Rigas Zafeiroiu, a Kythera Trails fejlesztője.

---

Mi is az a Green Flag Trails?

Magyarországon még nem jön szembe a Green Flag Trails jellegzetes logója, a zöld zászlóban gyalogló két túrázóval, de például a görögországi Kythera szigetének turistaútjain már bárki találkozhat vele. Mit is takar, illetve milyen szervezet, értékek állnak mögötte?

A Green Flag Trails egy tudományos alapokon nyugvó minősítő rendszer, amelyet Dr. Hugo Leon professzor fejlesztett 15 éven át. Fókuszában a fenntartható természetjárás, a gyalogos turizmus iránti elkötelezettség, és az ökoturizmus bátorítása áll. A rendszert eddig 6 különböző országban vezették be, többek között Nepálban, Peruban és Dél-Afrikában. Az első európai, októberben megtartott kurzus alkalmával, amelyen magyar részről Dr. Molnár András József vett részt, auditálásra kerültek Kythera szigetének kiemelt túraösvényei.

A Green Flag Trails szeretne segíteni mind a természetjáróknak, mind pedig az útvonalak fenntartóinak. A minősítést megszerzett útvonalak fenntartói azt vállalják, hogy a túrázók számára megbízható információkat biztosítanak, illetve garantálják az infrastruktúra folyamatos karbantartását, miközben megbízható minősítési rendszert kapnak, annak marketing támogatásával együtt. Az audit része az útvonal világszerte egységes szempontok szerinti besorolása és értékelése, állapotának és környezetének felmérése, adott esetben a szükséges beavatkozások azonosítása. Ilyen formában a turisták ki tudják választani a pontosan a felkészültségüknek és elvárásaiknak megfelelő útvonalakat, a helyiek pedig joggal bízhatnak abban, hogy útvonalaik és kapcsolódó szolgáltatásaik hosszútávon fenntarthatók lesznek, a környezeti felelősségvállalás és az ökoturizmus térnyerése mellett.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer