Zarándoktábor-vezető képzés

Egyesületi hír
Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája és a
Viator Természetjáró és Kulturális Egyesület
Zarándoktábor-vezető képzést hirdet

"Boldog az az ember, akinek ereje benned gyökerezik, 
s akinek szíve zarándokútra készül."   (Zsolt 84,6)

Zarándoklataink és egész életünk alapélménye, hogy úton lévő emberek, homo viatorok vagyunk. Vándorlásunkban társul szegődik az Isten, aki formál és új emberré alakít bennünket. A gyalogos zarándoklás testet-lelket megújító hatását már sokan megtapasztaltuk: minden út néhány lépéssel közelebb segített Teremtőnkhöz, valódi önmagunkhoz és embertársainkhoz. Milyen jó lenne, ha minél több fiatal is útra kelne és átélhetné ezt! E vágytól vezérelve hirdetjük meg és indítjuk el képzésünket. 

A résztvevők a Zarándoktábor-vezető képzésen zarándoklással kapcsolatos elméleti ismereteiket bővíthetik ill. elsajátíthatják azokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek egy zarándoktábor vezetéséhez szükségesek.

A képzés célja:

keresztény pedagógusok, hitoktatók, közösségvezetők felkészítése gyalogos zarándoktáborok vezetésére.

Célcsoport:

18 év feletti keresztény hitében (református, evangélikus, ortodox, unitárius, római és görög katolikus) elkötelezett és jártas, vallását gyakorló felnőtt pedagógusok, hitoktatók, közösségi vezetők (papok, lelkészek, természetjáró túraszakkörök, civil és egyházi szervezetek, zarándok- és természetjáró egyesületek, körök vezetői, segítői, cserkész- ill. regnumvezetők, túravezetők)

 • akik ifjúsággal foglalkoznak
 • akiknek jó fizikai kondíciójuk van,
 • egészségesek és bírják a fizikai terhelést (akár napi 25 km gyaloglást terepen több napon át)
 • akik vágyat éreznek arra, hogy személyes szolgálatuk révén megosszák a fiatalokkal a zarándoklás lélekformáló élményét és örömét, s a jövőben zarándoktáborokat kívánnak szervezni és vezetni
A jelentkezés feltételei:
 • plébánosi, lelkészi ajánlás (kivéve, ha a jelentkező eleve pap, szerzetes vagy lelkész)
 • legalább átlagos egészségügyi állapot igazolása házi/üzemi orvos által. /Az orvosi igazolásnak ki kell térnie arra is, hogy természetjáráshoz, természetjárás-vezetéshez szükséges egészségügyi állapot (szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció, stb.) fennáll, ellenjavallat nincs./
 • rövid motivációs levél (max. 1 oldal), mely tartalmazza a jelentkező bemutatkozását, kapcsolatát az egyházzal, az ifjúsággal, továbbá annak kifejtését, hogy miért szeretne a képzésen részt venni ill. milyen civil kapcsolatrendszere van, milyen szervezet(ek) tagja, mi a szerepe a közösségben.

A fenti dokumentumokat a képzésre való jelentkezéssel egyidejűleg vagy legkésőbb a képzésre való jelentkezés határidejéig (ápr. 30. vagy máj. 14.) kérjük feltölteni a képzés regisztrációs felületére.

Képzési időpontok és jelentkezési határidő:

2020. május 8-9-10. (pé-szo. 9.00-19.00, vas. 9.00-18.00)  (Jelentkezési határidő: április 30. éjfél ill. amíg szabad hely van)

2020. május 22-23-24.  (pé-szo. 9.00-19.00, vas. 9.00-18.00)  (Jelentkezési határidő: május 14. éjfél ill. amíg szabad hely van)

A regisztrációra a képzés első napján 08:30-09:00 óra között kerül sor. Kérjük, hogy a regisztráció hatékony lebonyolítása érdekében érkezésüket 08:30 órára időzítsék!

A képzés helyszíne:

A képzés Budapesten lesz, a gyakorlati képzés részben terepen zajlik a Budapest környéki hegyekben. (A részletekről a jelentkezőket később tájékoztatjuk.)

Miért érdemes a képzésen részt venni?

Táborszervezőként vagy kísérőként részt vehetnek az Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája által szervezett Zarándoktábor programban. A képzést elvégző zarándoktábor-vezetők a táborozás teljes időtartamára bruttó 100 000 forint megbízási díjat kapnak.

Képesek lesznek a tanulók életkorának megfelelő hazai zarándoktábor biztonságos és tartalmas levezetésére.

Megismerik és alkalmazzák a zarándokláshoz, táborozáshoz szükséges normákat, szabályokat.

Alkalmassá válnak a veszélyhelyzetek elkerülésére, az esetleg szükséges tennivalók kiválasztására és megvalósítására. 

Térképolvasói, tájékozódási gyakorlatra és a zarándoklat által érintett területek bemutatására alkalmas ismeretekre tesznek szert.

Képesek lesznek arra, hogy csoportjukat belső útjuk járásában is támogassák, megvalósítsák a zarándoklat lelki ívét, lelki tartalmakat közvetítsenek. 

Képesek lesznek arra, hogy a zarándoklat alatt csendszakaszt vagy megosztókört vezessenek. 

A képzés lebonyolítása:

A képzés 3 napos elméleti és gyakorlati oktatás, óraszáma várhatóan 27 óra (elmélet és gyakorlat). A program döntően előadásokra, a résztvevők aktív tevékenységére, csoportos feladatmegoldására, interaktív tevékenységére és terepi gyakorlatokra, bizonyos témák esetén (a képzés időbeli korlátai miatt) otthoni feldolgozásra épít. A képzés keretében az előadásokon túl a jelenlévők a terepi gyakorlatokon keresztül is megismerhetik a zarándoktábor-vezetés releváns eszköztárát. A képzés során kialakulnak, fejlődnek a megvalósításhoz szükséges releváns kompetenciák.

A résztvevők maximális létszáma:  

A teljes létszámkeret 70 fő. Egy-egy képzésen a résztvevők létszáma: max. 35 fő.

Költségek:

A zarándoktábor-vezető képzésen való részvétel ingyenes, de ebédről és a szállásról a képzés idejére a jelentkezők maguk gondoskodnak.

A képzés legfontosabb témái:
 • Zarándoklás teológiája, spiritualitása, bibliai háttere
 • Zarándoklat- és táborszervezés
 • Zarándoketikett
 • Tájékozódási ismeretek (térképismeret, jelzések, GPS-használat)
 • Veszélyhelyzetek az úton és kezelésük
 • Zarándoklatvezetés
 • A zarándoklat lelki íve, felépítése
 • Lelki tartalmak átadása - jól bevált módszerek az úton
 • Konfliktuskezelés, szituációs gyakorlatok
Értékelés, vizsga:

A képzés vizsgával zárul. A vizsga az otthoni feldolgozásra kiadott és a képzésen leadott elméleti, gyakorlati és módszertani ismeretek elsajátítását igazoló írásbeli tesztből ill. terepi gyakorlati feladatok megoldásából áll. 

Tanúsítvány:

A sikeres vizsgát tett hallgatók tanúsítványt kapnak a képzés elvégzéséről és jogosultak a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája által szervezett Zarándoktábor program táborszervezőknek és kísérőknek szóló kedvezményeinek igénybevételére. 

A képzés nem minősül akkreditált pedagógus továbbképzésnek. 

Jelentkezés a képzésre:

Jelentkezni az alábbi linken keresztül lehet, az útmutató alapján:

 1. Jelentkezés képzésre 
 2. Kérjük, regisztráljon és jelentkezzen be a www.zarandoktabor.hu oldalon.
 3. Kérjük, töltse ki az űrlapot a jelentkezéshez szükséges adataival!
 4. Válasszon egy időpontot a felkínáltak közül! Az adott csoportokba történő jelentkezést a rendszer a létszámkeret eléréséig engedélyezi.
 5. Kérjük töltse fel a jelentkezés feltételeit igazoló dokumentumokat (plébánosi/lelkészi ajánlás, orvosi igazolás, motivációs levél). A dokumentumok feltöltésére a jelentkezési határidő végéig van lehetőség. 
 6. A jelentkezési után értesítést küldünk a további tudnivalókról és a képzés pontos helyszínéről.
A képzéssel kapcsolatos további információ:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

Gáll Zsófia | +36-20-446-40-52 | info@zarandoktabor.hu

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer